tisdag 28 augusti 2012

Äta säsong: September

Nu var mitt senaste inlägg allt för längesedan… Vi har flyttat från Göteborg och blivit Ängelholmare. Men nu kommer lite uppdatering på vad som kan vara bra att bjuda på under september. Får göra en justering om augusti snart.

Aborre
And
Aubergine
Björnbär
Blomkål
Bondbönor
Butternut pumpa
Fläderbär
Gös
Hare
Hasselnöt
Havrerot
Havtorn
Hummer
Jordärtskocka
Krabbtaska
Kungskrabba
Kvitten
Kålrot
Lamm
Mangold
Nypon
Persiljerot
Plommon
Pumpa
Päron
Rättika
Rådjur
Rödkål
Rönnbär
Savojkål
Svartkål
Svartrot
Trattkantareller
Älg
Äpple

torsdag 9 augusti 2012

Jordgubbskaka a'la Vilmer

För en dag sedan skulle vi få besök. Jag planerade att baka en sockerkaka, men Vilmer (4år) tycker vi ska ha en jordgubbskaka. Så fick det bli! Improvisation på hög nivå men gott blev det!

Ingredienser:
50 g margarin
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
1,5 dl jordgubbssylt

3 dl florsocker
1 msk koncentrerad jordbubbssaft

Gör så här:
Smält margarinet. Låt det svalna.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner jordgubbssylten med en slickepott.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker i en skål och häll sedan ner det i smeten. Fortsätt använda slickepotten.
Rör ner mjölken och margarinet och blanda till en jämn smet.
Häll ner smeten i formen och grädda längst ner i ugnen på 175 grader i ca 30-35 minuter. Känn med en sticka.

Rör florsocker och saften tills det blir en jämn och klumpfri glasyr. Häll på den ljumna kakan. Serveras när glasyren stelnat. Vill man piffa till kakan kan man strössla över Jordgubbsströssel innan glasyren stelnat.