måndag 3 maj 2010

Kärleksmums delux

Det var väldigt längesedan som jag bakade någonting. Kärleksmums kallade jag alltid det för när jag var liten, men denna kaka verkar ha många namn. Jag gjorde min egen variant på kakan och pågrund av det lilla extra tyckte jag att skulle få heta delux på slutet. Att använda sig av vaniljpulver i stället för vaniljsocker handlar mer om man vill använda sig av en renare produkt. Jag tycker det är viktigt att använda sig av en kakao som är ekologisk och kan man så tycker jag också att man ska använda sig av en rättvisemärkt choklad. Hoppas ni också tycker att min egen variant på kärleksmums funkar.

Ingredienser:P1010593
150 g margarin eller smör
25 g mörk choklad
2 ägg
3 dl (264g) socker
4,5 dl (270g) vetemjöl
3/4 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 msk kakao
1 krm salt
1,5 dl mjölk

Glasyr:

75 g margarin eller smör
25 g mörk choklad
2 msk kaffe
3,5 dl (210g) florsocker
3/4 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao

kokosflingor

Gör så här:

  • Smält smöret i mikron, lägg i chokladen i det smälta smöret och rör runt tills det blir en slät chokladsmet.
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Blanda vetemjöl, vaniljsocker/vaniljpulver, bakpulver, kakao, salt i en skål.
  • Häll ner de torra ingredienserna i äggen och sockret. Rör ihop det.
  • Häll i de flytande ingredienserna och blanda.
  • Häll upp smeten i en smord och bröad långpanna ca 30x40 cm och baka i 15 minuter längst ner i ugnen.
  • Låt kakan svalna under tiden som du gör glasyren.
  • Glasyr: Smält smöret och chokladen på samma vis som till kakan. Häll i kaffe, florsocker, vaniljpulver och kakao. Blanda.
  • Bred ett jämnt lager med glasyr på kakan och strö sedan över kokosen.
  • Låt kakan stå tills glasyren stelnat innan du skär upp den.