onsdag 27 januari 2010

Mustig tomatsoppa

Gillar man soppor, så gillar man denna! Jag smakade denna soppan första gången för cirka ett år sedan. Det var en mamma i föräldragruppen som gjorde den som lunch. Jag var helsåld! Den passar perfekt att ha som huvudrätt, men jag tycker att den är väldigt lagom att ha som förrätt också. Den är lätt att förbereda och servera. Ikväll när jag gjorde den hade jag vitlöksbröd som tillbehör. En annan dag hade jag gjort brödkrutonger. Det är en smaksak.Ska man han den som huvudrätt är det ganska lagom om man dubblar detta receptet.


4 pers
Ingredienser:

½ dl olivolja
2 burkar krossade tomater (á 400g)
1 grönsaksbuljong
1 tsk salt
1 tsk socker
1 vitlöksklyfta
½ msk balsamvinäger
½-1 tsk sambal oelek
1 dl matlagningsgrädde

4 msk turkisk youghurt eller cream fraich
4 tsk olivtapenad

Gör så här:

  • Värm upp oljan och pressa i vitlöken. Låt den fräsa lite (för att få ut en annan karaktär av vitlöken) under tiden som du öppnar de krossade tomaterna.
  • Häll i tomaterna i oljan och vitlöken. Tillsätt buljong, salt och socker. Låt det puttra i 30 minuter.
  • Mixa med en mixerstav till en slät soppa. Så här långt är det okej att förbereda den.
  • Koka upp soppan med balsamvinägern, sambal oelek och grädden precis innan servering.
  • Toppa med yoghurten eller cream fraichen och olivtapenaden.

söndag 17 januari 2010

Vitkålssallad-Pizzasallad


Nu i helgen hade vi besök från skåne. Jag gjorde denna vitkålssalladen och de tyckte väldigt mycket om den. Jag gör den här salladen oftast till min egna pizza eller till lasange. Nu i helgen hade jag även den till en köttgryta som jag gjorde.

Ingredienser:
500g vitkål
2 vitlökskyftor
2½ msk dijongsenap
1½ msk flytande honung
1½ dl rapsolja
4½ msk vitvinsvinäger
1 näve med rocculasallad
1 tsk svartpeppar
2 tsk flingsalt
    Gör så här:
  • Strimmla vitkålen och salta den i ett durkslag. Låt den stå i 30- 45 minuter för att laka (vattna ur).
  • Skölj av den och krama ur den innan du lägger ner den i salladsskålen.
  • Pressa vitlöken och blanda den med senap, honung, olja, vinäger, svartpeppar och flingsalt. Häll den över vitkålen. Låt salladen stå och marinera i 5-6 timmar innan servering.
  • Precis innan serveringen vänd ner roccula salladen.