söndag 13 mars 2011

Fiskgratäng med rostade rotfrukter och kall sås

I ett reklamblad som vi fick hem av Coop hittade jag recept på en helt fantastiskt god gratinerad torskfilé. Jag är så dålig på att variera fiskrätterna här hemma. Det är jämnt samma recept som snurrar runt. Men detta är någonting som jag kommer att fortsätta att göra om jag känner att det finns gott om tid. Prova ni också!

4 portP1010928

Ingredienser:

2 skivor rostebröd
1 knippe dill (5 msk)
0,5 tsk salt
1 vitlöksklyfta
2 dl riven västerbottenost
50 g smör
600 g torskfilé
1 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
0,5 msk smör till formen
½ citron

3 morötter
1 rotselleri
8 potatisar
2-3 msk olivolja
salt och svartpeppar

2 dl créme fraiche
2 msk majonnäs
1 vitlöksklyfta
2-3 msk citron saft
3 msk hackad dill
salt och nymald vitpeppar

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skala och skär rotfrukterna i önskad storlek. Lägg dem i en ugnssäker form så de får plats samtidigt i ugnen som fisken.
  • Ringla över olivolja, salta och peppra.
  • Ställ in i ugnen ca 30-40 minuter
  • Blanda bröd, dill, salt och vitlök i en matberedare och kör tills allt är finfördelat.
  • Tillsätt ost och det smälta smöret.
  • Skär torskblocket i portionsbitar. Salta och peppra bitarna. Lägg dem i en smord ugnssäker form.
  • Fördela brödmassan över fisken och droppa lite citron över fisken. Gratinera fisken i mitten av ugnen i cirka 20-30 minuter. Fisken ska vara genomstekt och brödmassan fått fin färg.
  • Täck eventuellt fisken med ugnsfolie en stund på slutet. 
  • Rör ihop créme fraiche, majonnäs, riven vitlök, saften från citronen, hackad dill och salt och nymald peppar. Smaka av med eventuellt mer citron, dill eller salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar