torsdag 4 juni 2009

Kokta revbensspjäll på mitt vis


I eftermiddags kom jag fram till att det snart bara är nypotatis som kommer att finnas i affärerna och det vill ju säga att potatismoset inte kommer stå på bordet förrän till hösten igen. "Jag MÅSTE bara ha potatismos en gång till!” Så varför inte potatismos och revben till middag.
För något år sedan bjöd min mamma mig på ”kokta revbensspjäll”. Väldigt gott! Mamma kokte revbenen i glögg. Men här på försommaren tyckte jag att det kändes lite för julinspirerat, så jag tänkte att jag får prova på att använda vanligt rödvin. Och det blev HUR gott som helst. Ni måste bara prova detta!
Till Revben är det ju VÄLDIGT gott med äppelmos. Idag hade jag inte det hemma, men jag hade ett äpple i kylskåpet. Så jag fick göra eget äpplemos, och det blev ju tio gånger godare än den där som man köper.

4 pers
Ingredienser:
1,5 kg revbensspjäll
3 dl glögg
½ dl kinesisk soja
3 dl vatten
1 stor bit ingefära el 2 msk torkad
2-4 vitlöksklyftor
2 msk mjöl el 2-3 msk maizenaredning
svartpeppar
salt

Gör så här:

  • Koka upp vinet, vatten, soja, ingefära och vitlöken
  • Dela revbenen i bitar och lägg i det i uppkoket. Skumma av.
  • Låt det koka under lock tills köttet lossnar från benet, ca 1-1½h.
  • Sila skyn och låt det sedan kallna så man kan ta fort fettet som lägger sig överst på skyn.. Det blir väldigt mycket fett från revbenen.
  • Smaka på skyn och eventuellt reducera ner såsen (koka ner) till lagom smak.
  • Vispa ut 2 msk mjöl i lite vatten och sila den från eventuella mjölklumpar. Den uppkokta skyn reds till önskad tjocklek. Häll i maizenan och låt det koka någon minut. Salta och peppra. Blir såsen lite för tjock är det väldigt gott att spä den med lite matlagningsgrädde ;)
  • Serveras med potatismos eller kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar