måndag 26 oktober 2009

Stekta gröna tomater

Jag hade hur många tomater kvar på mina tomatplantor i år som inte hunnit bli röda. Jag har med stor omsorg tagit hand om mina egenhändigt uppdrivna tomater ändan sedan april. Men de vägrade bli röda i år (lite knäckande). Och med allt detta arbete så ville jag inte bara slänga dem. En av mina favoritfilmer är “Steka gröna tomater” och jag har aldrig prövat att göra det. Och för alla er som har gröna tomater hemma vill jag bara rekommendera att göra detta istället för att låta tomaterna bli röda i fönsterkarmen eller vad ni nu har för knep. För detta blev hur bra som helst! Tänk på att skär tomaterna på rätt håll. Annars blir det lätt att kärnorna åker ut…

4 portPICT4011

Ingredienser:

4 st gröna tomater
2 dl ströbröd
1 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 msk margarin eller smör
2 msk olivolja

Gör så här:

  • Ta fram tre skålar. Blanda mjölet, saltet, pepparn i en skål. Blanda. Vispa upp ägget i en annan och ströbrödet i den tredje.
  • Skölj och skär tomaterna i skivor (kanterna kan man slänga).
  • Nu är det att doppa tomatskivorna i mjölet, sedan ner i ägget och tillsist ner i ströbrödet. Det är väldigt viktigt att man får ägg överallt. Annars fastnar inte ströbrödet på tomaten och paneringen fastnar lätt i stekpannan.
  • Värm på oljan och lägg i smöret när oljan blivit varm. Lägg i tomaterna när smöret tystnat. Stek tomaterna på medelvärme tills de är gyllenbruna på båda sidorna.
  • Serveras med potatismos, sallad, lingonsylt och om man vill en bit panerad fisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar