måndag 21 december 2009

Chokladknäck

Förra julen och denna julen har vi bjudit hem lite vänner på glögg och annat snacks. Detta året blev jag väldigt sugen på att visa upp några av de julgodis jag brukar göra.

Chokladknäck:
För att slippa att hela bordet/brickan som man ställer knäckformarna på ska bli geggig av knäcksmeten, ställ formarna på plastfolie. Det tycker jag underlättar allt väldigt mycket ;)

P1010383

Ingredienser:
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk kakao av god kvalitet
1/2 tsk “äkta ekologiskt vanilj pulver” eller 1 st vaniljstång
2 msk smör
1dl hackad mandel

Gör så här:
1. Blanda socker, grädde, sirap, kakao och vaniljpulver.

2. Koka utan lock och rör om då och då. Det tar ungefär 20 minuter. Kolla med ett kulprov för att få rätt konsistens eller ta temperaturen till 120 grader.

3. Tillsätt smör och mandel.

4. Häll i smeten i knäckformar.

5. Låt knäcken stelna. Förvara i kyl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar