onsdag 27 januari 2010

Mustig tomatsoppa

Gillar man soppor, så gillar man denna! Jag smakade denna soppan första gången för cirka ett år sedan. Det var en mamma i föräldragruppen som gjorde den som lunch. Jag var helsåld! Den passar perfekt att ha som huvudrätt, men jag tycker att den är väldigt lagom att ha som förrätt också. Den är lätt att förbereda och servera. Ikväll när jag gjorde den hade jag vitlöksbröd som tillbehör. En annan dag hade jag gjort brödkrutonger. Det är en smaksak.Ska man han den som huvudrätt är det ganska lagom om man dubblar detta receptet.


4 pers
Ingredienser:

½ dl olivolja
2 burkar krossade tomater (á 400g)
1 grönsaksbuljong
1 tsk salt
1 tsk socker
1 vitlöksklyfta
½ msk balsamvinäger
½-1 tsk sambal oelek
1 dl matlagningsgrädde

4 msk turkisk youghurt eller cream fraich
4 tsk olivtapenad

Gör så här:

  • Värm upp oljan och pressa i vitlöken. Låt den fräsa lite (för att få ut en annan karaktär av vitlöken) under tiden som du öppnar de krossade tomaterna.
  • Häll i tomaterna i oljan och vitlöken. Tillsätt buljong, salt och socker. Låt det puttra i 30 minuter.
  • Mixa med en mixerstav till en slät soppa. Så här långt är det okej att förbereda den.
  • Koka upp soppan med balsamvinägern, sambal oelek och grädden precis innan servering.
  • Toppa med yoghurten eller cream fraichen och olivtapenaden.

3 kommentarer:

  1. Den är supergod... om det är den som du bjöd på. Jag skall skriva ut receptet och göra denna själv! :D

    SvaraRadera
  2. Ja, det är den som jag bjöd på. Men fick fota soppan nästa gång jag gjorde den. Fanns ju inte någonting kvar efter det att ni var här! ;)

    SvaraRadera
  3. çok güzel bir blog sayfası

    SvaraRadera