söndag 12 september 2010

Blomkål med kotlett i tomatsås

För någon dag sedan hade en arbetskamrat med sig köttfärslimpa i en matlåda till jobb. Istället för att ha potatis till, tipsade hon oss andra om att det var gott att ha kokt, riven blomkål. Det kan man ha istället för ris, pasta eller potatis. Detta var ju bara tvunget att testlagas. Och det blev såååå gott! Tack Anna för tispet! Till min kokta blomkål gjorde jag  kotletter i tomatsås samt att jag har en sallad med morötter och fetaost i för att det ska bli lite matigare. Det är en väldigt fettsnål rätt och låg på kolhydrater. Lite av en GI rätt.

4 persP1010704

Ingredienser:
4 kotletter
salt och vitpeppar
1 burk krossade tomater

½ blomkålshuvud
1½ tsk salt
1krm vitpeppar
1 tsk socker
1 msk smör

4 blad isbergssallad
8 coctailtomater
2 rivna morötter
1/3 gurka
50 g fetaost

Gör så här:

  • Skölj och skär grönsakerna till salladen. Lägg det i en salladsskål. Fetaosten kan du bara smula ner på toppen.
  • Skölj och riv blomkålen på den grova sidan på rivjärnet samtidigt som du sätter på vattenkokaren med vatten till blomkålen.
  • Krydda kotletterna och lägg ner dem i en het stekpanna med lite olja i. När kotletterna är klara häll i en burk med krossade tomater i stekpannan. Låt det koka ihop undertiden du gör i ordning blomkålen.
  • Lägg ner den rivna blomkålen, salt, peppar och socker i en kastrull. Häll det kokande vattnet från vattenkokaren över blomkålen. Låt det koka i 2-3 minuter (max).
  • Häll av blomkålen i ett durkslag. Häll tillbaka det i kastrullen och lägg i en klick med smör. Låt det smälta och rör om. Serveras med kotletterna, salladen och tomatsåsen. Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar