lördag 4 september 2010

Peters råg surdegsbröd

Nu förtiden så vankas det surdegsbröd hos oss. Det är Peter som är i farten och har äntligen lyckats att få till det riktigt bra. Det är mycket jobb och köket ser ut som en bombnedslag. Men vad gör det när det blir lika bra eller godare än bageribakat bröd. Värt att prova om ni tycker det är kul att baka bröd!
Dag 1 (kväll)P1020519
1 dl rågsurdeg
2 dl vatten
4 dl vetemjölspecial
Dag 2 (morgon) 5 dl vatten (ca 27 grader)
ca 9 dl vetemjölspecial
2 tsk torrjäst
3 tsk salt
250 g havregryn
rågsurdegen från kvällen innan

Gör så här: (Dag 1)
  • Blanda ihop alla ingredienser och ställ i skåpet ovanför kylskåpet över natten. Låt stå i ca 8-10 timmar.
Gör så här: (Dag 2)
  • Rosta havregrynen i en torr stekpanna och låt det svalna.
  • Blanda vatten, jäst och 8 dl vetemjöl i assistenten. Låt det knådas ihop i ca 5 minuter.
  • Blanda i surdegen och knåda tillsammans tills det bildas fina glutentrådar, ca 5 minuter till i assistenten.
  • När glutentrådarna bildats  häller du i saltet och 200g rostade havregryn och eventuellt mer mjöl tills degen får en lagom degkonsistens.
  • Häll ut degen på ett mjölat bord och vik kanterna in mot mitten flera gånger. Undersidan kommer bli slät och fin som en bulle om du gör rätt.
  • Olja eller smöra en bunke och lägg i degen med den släta sidan uppåt och en bakduk över.
  • Var 30:e minut ska du dra ut degen och vika in den till mitten från 4 olika håll. Gör detta 3 gånger. Efter sista gången låter du degen jäsa i 1timme under bakduk.
  • Ta 2 durkslag och lägg en bakduk över varje. Strö lite mjöl och rostade havregryn ovanpå.
  • Strö det sista av de rostade havregrynen på ett mjölat bakbord och vänd upp degen ovanpå det. Dela försiktigt degen i 2 jämnstora delar. Dra ut kanterna försiktigt och vik in dem mot mitten. Lägg degarna på havregrynen i durkslagen och låt degarna jäsa igen med en bakduk över sig tills de har rest sig några centimetrar. Det tar ca 45 minuter.
  • Sätt ugnen på 275grader. Hitta en ugnsfast form och häll i lite vatten.
  • Ställ i formen med vatten längst ner i ugnen och brödet i mitten av ugnen. Sänk värmen till 250 grader. När brödet fått fin färg sänk värmen till 200 grader och ta bort formen med vattnet. Sätt in en termometer i mitten av bröden och låt dem stå tills de är uppe i 98 grader. Spraya bröden med vatten med jämna mellanrum under hela tiden i ugnen. 
  • Ta ut bröden när mittentemperaturen är 98 grader och låt de svalna på ett galler.

2 kommentarer:

  1. Hej, har bakat detta brödet och det blev stenhårt, inte ens fåglarna ville ha det. För mycket mjöl?

    SvaraRadera
  2. Hej, tror inte det ska vara fel. När jag tittar på receptet ser det inte ut som så mycket mjöl, men olika mjölsorter behöver olika mycket vatten. Jag använder fint mjöl till surdegsgrunden, men lite mindre fint när jag bakar.

    Ska prova receptet närsta gång för säkerhets skull.

    SvaraRadera