fredag 17 februari 2012

Semlor

Snart är fettisdagen och då ska man ju äta goda semlor. Jag bakar efter receptet som finns i sju sorters kakor. Men eftersom att jag tycker att det blir för stora semlor gör jag mindre och får 24 st av denna satsen. Då har jag blandat större till oss vuxna och mindre till Vilmer. I receptet står det knappt 1 liter mjöl. Jag tog 580 gram mjöl och degen blev perfekt…

Ingredienser:

DSC02243

100 g margarin eller smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 st ägg
½ tsk hjorthornssalt
knappt 1 liter vetemjöl

Pensling:
1 ägg

Fyllning:
150 g mandelmassa

Granering:
2 dl vispgrädde
2 msk florsocker

Gör så här:
  • Smält margarinet eller smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm vätskorna till 37 grader.
  • Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt lite av vätskan för att röra ut jästen.
  • Blanda ner resten av vätskan och salt, socker och ägg.
  • Blanda hjorthornssalt och mjöl för sig och blanda ner det i bunken. Arbeta degen så den blir smidig och blank. Har man en bakassistent är det skönt.
  • Låt degen jäsa i ca 30 minuter i bunken.
  • Ta upp degen på bakbordet och knåda den lite förhand. Baka ut till runda bullar.
  • Lägg bullarna på ett bakplåtspapper och jäs ytterligare 40-50 minuter. Pensla bullarna med ägg.
  • Grädda bullarna i mitten i ugnen cirka 8-10 minuter.
  • Låt bullarna kallna på ett galler.
  • Skär av locket och gröp ur inkråmet.
  • Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med inkråmet och en liten sked av färdigvispad grädde för att kräma till fyllningen något.
  • Lägg en klick med fyllning i urgröpningen, spritsa på grädde och sätt på locket.
  • När alla bullarna är gjorda siktar du florsocker över bullarna.

1 kommentar:

  1. Jattegott!! Modifierade receptet lite for vi gjorde pa torrjast och bikarbonat men det funkade kanon det ocksa. De vi bjod dem pa tyckte de var supergoda :)

    SvaraRadera