4-6 pers
Ingredienser:
1 kg kalvkött med ben av bog eller högrev2 liter vatten
1 msk salt
1 msk ättikssprit
10 vitpepparkorn
1 gullök
Sås:
4 dl kokspad2 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl+kallt vatten
1 dl finklippt dill
Gör så här:
- Koka upp vatten, salt, ättiksprit och vitpepparkorn.
- Skala löken och skär i klyftor. Lägg kött, lök och dillkvistar i det kokande vattnet.
- Låt det sjuda under lock på svag värme tills köttet känns mört, ca 1-1 1/2timmar.
- Låt köttet ligga kvar i buljongen ca 20 minuter.
- Ta upp köttet. Sila spadet.
- Koka upp 4 dl av kokspadet och grädden.
- Rör ut vetemjöl i lite vatten. Tillsätt mjölblandningen under omrörning i spadet och grädden. Låt koka i 3 minuter så mjölsmaken försvinner.
- Tillsätt dillen och smaksätt eventuellt såsen med salt, peppar och lite ättiksprit.
- Skär köttet i tunna skivor. Servera med såsen, kokt potatis och kokta morötter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar