onsdag 2 november 2011

Dillkött

Denna rätt har jag gjort med kalvkött av bog med ben. Att ha med benet är bra för att få en godare sås. Det som är så bra med att göra grytor eller långkok är att det sköter sig själv på spisen. Det tycker jag är smidigt om man har gäster eller när barnen springer runt och man har begränsat med tid att stå i köket. Nackdelen är att det tar ett tag vilket betyder att man inte kan komma på att man ska laga maten när man känner sig hungrig. Man får ha en del framförhållning ;). Detta är ett bra recept för att få en perfekt måltid!
4-6 pers
Ingredienser:DSC01027
1 kg kalvkött med ben av bog eller högrev
2 liter vatten
1 msk salt
1 msk ättikssprit
10 vitpepparkorn
1 gullök
Sås:
4 dl kokspad
2 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl+kallt vatten
1 dl finklippt dill
Gör så här:
  • Koka upp vatten, salt, ättiksprit och vitpepparkorn.
  • Skala löken och skär i klyftor. Lägg kött, lök och dillkvistar i det kokande vattnet.
  • Låt det sjuda under lock på svag värme tills köttet känns mört, ca 1-1 1/2timmar.
  • Låt köttet ligga kvar i buljongen ca 20 minuter.
  • Ta upp köttet. Sila spadet.
  • Koka upp 4 dl av kokspadet och grädden.
  • Rör ut vetemjöl i lite vatten. Tillsätt mjölblandningen under omrörning i spadet och grädden. Låt koka i 3 minuter så mjölsmaken försvinner.
  • Tillsätt dillen och smaksätt eventuellt såsen med salt, peppar och lite ättiksprit.
  • Skär köttet i tunna skivor. Servera med såsen, kokt potatis och kokta morötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar