fredag 4 november 2011

Broccolipaj med bacon och trattkantareller

Att göra en paj kan ibland kännas något tidskrävande då det är flera moment och det blir högvis med disk. Det tycker i alla fall jag. Men det går väldigt bra att förbereda mycket så det inte känns så rörigt. Degen och äggstanningen kan man göra några timmar innan, äggstanningen likaså. Fyllningen går också att göra när man har tid och 40 minuter innan man vill äta så är det bara att “slänga” ihop allt ;).

4 port

IngredienseDSC01035r:
Fyllning:

280 g (2 pkt) bacon 
1 vitlöksklyfta
4 dl broccolibuketter
1 dl torkade trattkantareller

1½ dl riven ost

Äggstanning:

3 ägg
1 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
1 ½ tsk torkad oregano
1 krm vitpeppar
1 tsk salt

Pajskal:

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1½ dl mjölk
½ dl olja

Gör så här:
Fyllning:
  • Strimla bacon och stek det i en torr stekpanna.
  • Skala och skiva vitlöken. Lägg ner den i baconen och låt det fräsa tillsammans.
  • Koka broccolibuketter tills de är mjuka i lättsaltat vatten.
  • Lägg den torkade svampen i vatten 15 minuter. Stek på den i lite smör.
Äggstanning:
  • Vispa ägg, mjölk, grädde, salt, peppar och oregano.
Pajskal:
  • Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  • Häll ner mjölken och oljan. Rör tills det blir en deg.
  • Låt degen ligga och vila minst 10 minuter.
Paj:
  • Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord så att den blir lagom stor för pajformen du ska använda.
  • Lägg ner den avrunna broccolin.
  • Fördela  svampen och baconet (som fått rinna av på ett hushållspapper) över broccolin .
  • Häll över äggstanningen. Lägg på ost.
  • Ställ in pajen i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
  • Servera med en god sallad.

3 kommentarer: