onsdag 18 januari 2012

Knäckebröd

Jag var och fikade hos en vän som hade gjort sitt egna knäckebröd. Åh, så gott det var. Ät det med ost och en god marmelad eller bara med lite smör på. Det är väldigt enkelt att göra. Vem som helst klarar av att göra det! Bra va?! ;)

Ingredienser:DSC02144

3 dl dinkelmjöl
1,5 dl solrosfrön
3/4 dl linfrön
3/4 dl sesamfrön
3 dl varmtvatten
3/4 dl olja
1 msk sirap
1 krm salt

flingsalt

Gör så här:
  • Blanda alla ingredienserna tillsammans.
  • Låt det stå 10 minuter så mjölet hinner svälla lite.
  • Häll upp smeten på två bakplåtspapper. Platta till det med fingrarna så det täcker pappret. Det ska vara riktigt tunt.
  • Strö flingsalt över.
  • Ställ in knäckebröden på 150 grader i 50 minuter.
  • Lägg det på ett galler för att svalna sedan är det bara att bryta det i önskade storlekar.

9 kommentarer:

  1. Det här ser jättegott ut. Måste provas när jag får tid.
    /Carin

    SvaraRadera
  2. Hej,
    Du skriver "varmt vatten", menar du kokande eller 37 grader?
    Degen verkar rätt lös, ska den vara det?
    / Cilla Citron

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kokt men svalnat. Det ska vara löst. Det är ingen deg konsistens utan mer som ett klet... Hoppas du lyckades! Jag gjorde en sats idag jag med och blev väldigt bra!

      Radera
  3. Tack, det blev mycket gott! Kletigt som sagt, men faktiskt bra mycket enklare än andra motsv bröd som ska kavlas. Den ena plåten var inne aningens för länge, och då kom oljan fram - smakar lite popcorn. :-)

    SvaraRadera
  4. är detta bröd inte onyttigt då det innehåller 1 msk sirap? :S
    blir så osäker. men bakar nu för fullt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite onyttigt kanske, men byt ut det mot honung istället. Det gör jag ibland. Dinkelmjölet är nyttigare än vetemjöl och fröna har sin funktion de också ;) Linfröna är bra för ämnesomsättningen exempelvis.

      Radera
    2. jag skippar sirapen helt och hållet, det går lika bra, mycket gott bröd, fast jag brukar "sporra" det innan jag gräddar det, enklare att få jämna bitar då

      Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera