torsdag 11 februari 2010

Potatis och purjolöksoppa

Nu när det kallt ute är det alltid gott med lite soppa som kvällsmat.
Jag använder i princip alltid mig av hönsbuljong. Det är för att den inte är lika salt som de andra buljongerna. Det är bättre att själv kunna salta maten efter behov. Men ni kan använda er av vilken buljong ni vill. Soppan kan ju göras helt vegetarisk om man vill. Det är bara att skippa baconet och använda grönsaksbuljong istället.

8 port

Ingredienser: P1010285
4 st gullök
1 medelstor purjolök
2 st vitlöksklyftor
140 g bacon
8 st potatisar
2 tsk timjan
1½ l vatten
2 buljongtärningar (höns)
1 dl hackad persilja
2 msk salt
2 tsk vitpeppar
100g fetaost

Gör så här:

  • Gör en skåra längsmed purjolöken så du når mitten. Skölj den noggrant!
  • Hacka lökarna, purjon och pressa vitlöken. Svetta löken några minuter i lite olja.
  • Strimla baconet och låt det fräsa tillsammans med löken.
  • Skala och dela potatisen i bitar (inte allt för små) och släng ner det i grytan
  • Häll över vatten och buljongtärningar och krydda med timjan, salt och peppar. Låt det koka tills potatisen blivit mjuk.
  • Hacka persiljan och häll ner den när soppan är klar. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
  • Ta en potatisstöt och mosa sönder lite av potatisen. Mosa inte för mycket bara, kan lätt bli för tjock konsistens.
  • Smula över lite fetaost innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar