måndag 10 januari 2011

Glace au four

En “Glace au four” betyder “glass i ugn”. Åh, vad gott det är! Jag kan bara säg att det tar lite tid att göra, men det är SÅÅÅÅ värt det när det är färdigt att ätas. Jag brukar vilja göra detta när det är dags för någonting lite extra. Och nyåret 2011 så var det klart värt det!
För att det ska bli så enkelt som möjligt att göra denna dessert har jag två tips.
1. att ni har en springform som ni plastar in med plastfolie.
2. Krossa daimen väl i sin oöppnade förpackning med knivens handtag. Då slipper ni ha daim i hela köket…
3. Använd en spritts när du ska lägga på marängen för att det blir snyggast så ;) Har du ingen spritts så går det lika bra att breda ut marängen med en kniv eller dylikt.

2010-12-31 20101231 - Nyår i Göteborg 077

Ingredienser:

ca:10 personer

1 paket marängbottnar
2 liter vaniljglass
100 g daim
5 msk mandellikör
500 g hallonsorbet

6 äggvitor
3 dl socker
1 citron

Gör så här:

  • Tag fram vaniljglassen ur frysen och plasta in din springform (en form med avtagbar botten) .
  • Tag fram hallonsorbeten. Den har förmågan att smälta lite snabbare än vaniljglassen.
  • Häll ur vaniljglassen i en stor bunke. Häll i din krossade daim och mandellikör. Vispa med elvispen så att det blir samma konsistens som en mjukglass har.
  • Lägg en marängbotten på botten i den plastade formen.
  • Häll över hälften av mjukglass smeten och bred ut till ett jämnt lager.
  • Skär upp sorbeten i 3x3x3 stora kuber och tryck ner i glassen. Häll sedan över den sista mjukglassen.
  • Lägg tillsist på den sista marängbottnen.
  • Lägg ett lager med plastfolie överst och ställ in formen i frysen. Låt stå i några timmar. Tag fram en skål som tål mycket värme och passar över en av dina kastruller. Häll vatten i kastrullen och låt det koka upp på spisen.
  • Häll äggvitorna, socker och citronskalet från 2/3 av citronen i skålen.
  • Sätt skålen över kastrullen och vispa med elvisp tills sockret löst sig. Känn efter då och då med fingrarna som det fortfarande känns kornigt. Är det inte kornigt längre så är sockret löst och du kan ta av skålen från kastrullen. Fortsätt vispa tills du har fått en maräng. (tips: för att veta om marängen är klar skall du kunna vända upp och ner på skålen utan att marängen trillar ut)
  • Ta ut glassen från frysen. Ta fram ett ugnssäkert fat som du vill servera desserten på. Ta ur glassen ur formen och tabort all plastfolie. Bred ut eller spritsa marängen på glassen på sidorna och på ovansidan. Ställ in i frysen med plastfolie över sig. Fram tills nu brukar jag försöka hinna med att göra dagen innan.
  • Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut glassen när ugnen är varm och ställ den längst ner i ugnen. Låt den grädda tills marängen fått gyllenbrun färg.
  • Lycka till och hoppas er blir lika bra som min brukar bli!  

4 kommentarer:

  1. Denna är helt underbar och jag lovar att jag lätt skulle kunna äta en hel själv! :D

    SvaraRadera
  2. Sen en vän gjorde denna på nyårsafton i år så har jag bjudit andra gäster på denna underbara rätt a la Anja 4 gånger... Älskar den!
    Tack!
    Helena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra! Då lär du vara proffs på att göra den nu;)

      Radera
    2. Vad roligt att höra! Då lär du vara proffs på att göra den nu;)

      Radera