lördag 1 januari 2011

Smördegsbakad fetaost och tomat rutor


Detta var verkligen hur gott som helst. Peter stod för detta och jag var bara med och kollade läget lite. Gillar man fetaost, soltorkade tomater och smördeg så är detta verkligen något för dig! Vi hade detta som en aptitretare tillsammans med den varma äppelciderdrinken och några aptitretare till. Längst ner på kortet ser ni de goda rutorna.

Ingredienser:

12 st rutor för 6 personer

1/2 platta smördeg
200 g fetaost
100 g soltorkade tomater
svartpeppar
grön pesto

1 ägg

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Strimla de soltorkade tomaterna fint och lägg de i en skål. Smula ner fetaosten och rör om i tomaterna. Peppra och blanda.
  • Dela den halva smördegsplattan i 3 delar. Kavla ut den på ett väl mjölat bakbord och försök få tre lika stora kvadrater. (Tänk på att få dem väldigt tunna. Gärna 0,5 mm. )
  • Lägg den första kvadraten på ett bakplåtspapper och bred ut ett tunt lager med pesto.
  • Strö sedan ut ett tunt lager med fetaostblandningen.
  • Lägg på en smördegsplatta och ett tunt lager med pesto. Strö sedan ut ett till tunt lager med fetaostblandningen och lägg den sista smördegsplattan överst.
  • Skär bort eventuell kant för att få en jämn snygg kant. Dela kvadraten i 12 bitar (3x4). Vill man ha ännu mindre bitar kan man försöka få till 15 bitar (3x5). Tänk på att ha en ordentligt vass kniv.
  • Pensla kvadraterna med ett uppvispat ägg. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter. Serveras ljumna eller rumstempererade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar