onsdag 5 januari 2011

Lammstek med rostade potatisar

På nyårsafton hade vi en fantastiskt god lammstek med rostade potatisar, rödvinssås och grönsallad. Är man många till en fest så måste jag bara rekommendera er att göra detta! Må hända att det inte är den billigaste maten men det kan vara värt det då själva arbetet för tillagningen tar igen det. Jag vill tipsa er om att inte vara rädda för att krydda steken ordentligt med salt och peppar eller andra eventuella kryddor, på både insidan och utsidan. Det är för att när man sedan skär upp köttet så ska de kryddor som finns i köttet kunna räcka för att man ska få en hel god skiva kött. Innan steken går in i ugnen så stek den på hög värme i en stekpanna på alla sidor. Det är för att täppa till köttporerna och du får ett saftigare kött då köttet inte förlorar lika mycket vätska under tillagningen i ugnen. Men det är också viktigt att man har ett rumstempererat kött för att det ska bli saftigt. Vill man att köttet ska vara lite rosa låt steken gå upp till 68-69 grader. Vill man att köttet ska vara genomstekt låt då steken gå upp till 73-74 grader. När man väl tar ut steken ur ugnen är det viktigt att låta steken få “vila”. Jag lägger steken i lite aluminiumfolie. Men tänk på att inte tätsluta foliet. Då fortsätter steken att tillagas och går upp i temperatur och det vill man ju inte ;-). Under tiden som steken vilar rostar jag potatisen. Och, nej, steken blir inte kall på den timmen!

Ingredienser:

6-8 pers2010-12-31 20101231 - Nyår i Göteborg 067

2,2 kg lammstek
3 kvistar färsk rosmarin el 3 tsk torkad
2 tsk torkad timjan
8 vitlöksklyftor
1 citron
vitpeppar
salt

2 msk smör
2 msk olivolja

24-30 små mjöliga potatisar
olivolja
flingsalt
timjan
svartpeppar

Gör så här:

  • Pusta eventuellt steken från eventuellt skinn och överflödigt fett.
  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Lägg steken med ovansidan neråt. Strö över rosmarin, timjan, nymald vitpeppar och salt på insidan. Stick in vitlöksklyftorna i köttet. Pressa halva citronen över kryddorna.
  • Vik ihop lammet och bind ihop steken med ett steksnöre så det blir ett fint stycke kött. Pressa den andra halvan av citronen på utsidan av köttet och salta och peppra hela steken ordentligt.
  • Sätt på en stekpanna på hög värme, smält olja och smör. När smöret tystnat se till att få fin stekyta runt om hela steken.
  • Sätt in en stektermometer i den tjockaste delen av steken och ställ in i ugnen. Räkna på ca 3,5 timmar.
  • Tänk på att spara skyn som blir av steken! Den ska användas till rödvinssåsen!
  • Lägg sköljda potatisar i en ugnssäker form. Häll en ½ tsk olivolja på varje potatis. Krydda med timjan, svartpeppar och flingsalt. Låt det stå i ugnen på 225 grader i ca 1 h. Låt de vara gyllenbruna och knapriga i skalet.
  • Recept på såsen finns också på bloggen! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar