torsdag 13 oktober 2011

Prinsesstårta

När jag fyller år brukar jag göra prinsesstårta. Det är gott och enkelt om man fuskar med köpemarsipantäcket. Och vill man vara extra bekväm så köper man tårtbottnen själv. Men det är lite väl fuskigt ;). Tårtbottnen till detta receptet är såklart en perfekt botten till vilken tårta som helst.

Ingredienser:DSC00892
Tårtbotten:

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:

2 dl hallonsylt
2 dl mjölk
6 msk marsán (snabb vaniljsås från Ekströms)
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Garnering:

300 g marsipan
grön hushållsfärg
röd hushållsfärg
florsocker

Gör så här:
Botten:
  • Smöra och bröa en springform (ca 26 cm i diameter).
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vipsa ägg och socker poröst.
  • Blanda alla torra ingredienser. Sikta med en sil ner i smeten och blanda väl.
  • Häll ner i formen och ställ in i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
  • Låt den svalna.
Fyllning:
  • Vispa kall mjölk och marsán pulvret slät. Sila av det så du slipper klumpar.
  • Vispa grädden och vaniljsocker tjockt.
  • Blanda grädden och marsánkrämen.
(Marsipantäcket:)
  • Färga marsipanen ( glöm inte att lägga undan en liten klick till rosen) och kavla ut den rund och tunn. Tänk på att den måste vara större än formen då täcket ska täcka sidorna också.
  • Rulla upp den på en kavel för att lätt kunna lägga över den på tårtan.
För att bli tårtan:
  • Skär tårtan till tre lager. Den översta delen ska vara ca 1 cm tunn.
  • Lägg på hallonsylt och marsángrädden på botten. Lägg på mitten delen. Bred ut hallonsylt och marsángrädde. Lägg på locket. Täck tårtan med resterande marsángrädden och täck även sidorna med den. Tänk att det kan vara mycket “grädde” i mitten så att tårtan blir lite “bulligare” i formen.
  • Lägg på marsipantäcket. Sikta över florsocker och placera eventuell ros. ;)

3 kommentarer:

  1. Många tänker att det är supersvårt att göra prinsesstårta. Men om man skulle jämföra med att göra en cheesecake så är det inte svärtade. Dessutom går det snabbare att få klart!

    SvaraRadera
  2. mmm... den ser god ut! =) Brukar också göra prinsesstårta när någon fyller år här hemma men jag brukar fuska som bara den och köpa färdig botten. Skall nog testa din variant nästa gång! =) Kramar

    SvaraRadera
  3. Jag måste bar säga att det funkade direkt att göra ett inlägg...kanske din dator som är tokig. Kram

    SvaraRadera