måndag 3 oktober 2011

Lasagne

Att göra sin egen lasagne är så mycket godare. Det är dessutom inte någonting svårt överhuvudtaget! Om man exempelvis ska göra köttfärssås och pasta en dag, kan man tänka på att göra dubbel sats av köttfärssåsen. Frys in den till senare eller spara den i kylskåpet om du tänker göra lasagne någon av de närmst kommande dagarna.
Så här tycker vi lasagne blir godast i vår familj.

4-6 pers

Ingredienser:DSC00302

500 g köttfärs
1 gul lök
300 g vitkål
200 g morötter
800 g krossade tomater på burk
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljong tärning
1 msk oregano
1 msk basilika
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
½ msk socker

1 l mjölk
50 g smör
1 dl mjöl
2 dl riven ost
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar

1 pkt lasagneplattor (jag brukar bara använda 2/3)

Gör så här:
Köttfärssåsen:
  • Skala och riv morötterna.
  • Riv eller skör vitkålen tunt.
  • Hacka lök och vitlök.
  • Fräs morötter, kål, lök och vitlök i lite olja tills det är mört. Ta upp grönsakerna ur pannan.
  • Bryn köttfärsen i lite fett tills det är färdigt. Häll ner grönsakerna och krydda med baslika, oregano.
  • Häll i tomatpurén och låt den få rostas av ca 40 sekunder. Häll ner tomaterna, buljongtärning, salt, peppar och socker. Koka i ca 15 minuter.
Ostsås:
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Smält fettet i en kastrull och häll i mjölet. Vispa ihop det.
  • Vispa ner mjölken och låt det koka 3-4 minuter. Rör ofta så det inte bränner i botten av kastrullen.
  • Salta och peppra. Smaka av. Krydda eventuellt lite till.
  • Häll ner den rivna osten och låt den smälta under omrörning.
Lasagnemomentet:
  • Ta fram en ugnsfast form. Gärna rektangulär. ca 20x30 cm
  • 1. Börja med ett lager av ostsås i botten. 
    2. Lägg lasagneplattor så det täcker botten.
    3. Lägg ett lager med köttfärssås.
    Upprepa steg 1-3 tre gånger.
  • Avsluta med ostsås!
  • Ställ in i ugnen på 200 grader ca 20-30 minuter.
  • Servera gärna med min goda vitkålssallad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar