fredag 30 september 2011

Äppelkaka

Denna kakan tycker jag är en bra variation till all äppelpaj som gör. Äppelkakan som jag ger er recept på nu är allra godast att äta med vaniljsås eller vaniljglass. Dessutom är den prefekt att göra till många. Gott som efterrätt eller “bara” som mjuk kaka till fikat.

ca. 42 bitar
Ingredienser:DSC00489

200 g smör
6 ägg
6 dl strösocker
9 dl vetemjöl 
6 tsk bakpulver
6 tsk vaniljsocker
3 dl vatten

4-5 äpplen
2 msk kanel
2 msk strösocker

Gör så här:
  • Sätt på ugnen på 175 grader.
  • Smöra och bröa långpannan från en standardstor spis.
  • Smält smöret.
  • Vispa ägg och socker poröst.
  • Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sila ner det i äggsmeten för att bli av med alla eventuella klumpar. Blanda.
  • Häll i vatten i smöret. Blanda ner vätskan i smeten. Rör tills det blir en slät smet.
  • Häll ner smeten i formen.
  • Skala och kärna ur äpplena. Dela dem i tunnare klyftor. Stoppa ner dem i kakan i långa rader.
  • Grädda mitt  i ugnen ca 40 minuter.
  • Skär dem i plåten och låt dem svalna.

1 kommentar: