söndag 18 september 2011

Peters Levainbröd

Varje helg brukar Peter baka surdegsbröd. Detta brödet är min favorit och det går lika bra att äta det till frukost som till maten. Jag brukar tyckta det är super gott att äta till någon av mina mycket goda soppor som jag har här på bloggen. Jag rekommenderar främst tomatsoppan. Det kan vara lite trixigt att få till ett bra surdegsbröd. Men detta är verkligen värt att prova. Gå in på ett bageri och fråga om du får lov att köpa lite surdegsgrund av dom om ni inte orkar starta en egen. Lycka till och hoppas det blir lika gott som det blir hemma hos oss! ;)P1020170

Ingredienser:

3½ dl vatten
2½ dl vetesurdeg
480 g vetemjölspecial
1/4 pkt jäst
1 ½ msk salt
2 finhackade kvistar rosmarin

Gör så här:

  • Lös upp jästen i 28 gradigt vatten.
  • Blanda ner vetesurdegen så det blandar sig.
  • Häll  i allt vetemjöl. Degen ska vara väldigt kladdig. Kör i assistenten i ca 10 minuter på låg hastighet.
  • Olja in en form undertiden det jäser. Exempelvis en ugnssäker form.
  • Häll sedan ner saltet och den finhackade rosmarinen. Kör i assistenten i ca 6 minuter på låg hastighet.
  • Häll ut degen i den oljade formen och låt den jäsa i 2 timmar med plastfolie över sig. Varje halvtimme viker du försiktigt degen inåt mitten.
  • Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Sikta över ett lager med mjöl på pappret.
  • Häll ut degen på pappret och sikta mjöl ovanpå den nu tillrättalagda kvadraten. 
  • Dela degen med degspateln så det blir tre bröd. Låt brödet vila medans ugnen blir varm.
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Sätt in brödet och kasta in 1 dl kallt vatten i botten på ugnen och stäng luckan snabbt.
  • Sänk värmen till 200 grader. Grädda i ca 25-30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar