fredag 16 september 2011

Rabarberbullar

Kanelbullar, mandelmassebullar och vaniljbullar är bullfavoriter. I veckan provade jag att baka Leilas rabarberbullar. Och detta blev helt klart en ny favorit! Hennes recept men jag har ändra lite här och där. Exempelvis tyckte jag inte det behövdes lika mycket smör. De var himmelskt goda! Har man som jag, frysta rabarber sedan sommaren, så är detta perfekt att göra.

Ingredienser:P1020104

Vetedeg
1,5 tsk mald kardemumma
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ägg, ekologiskt
ca 12 dl vetemjöl special
Rabarberkompott
1 liter skivade rabarber
3 dl strösocker
1 st färsk vaniljstång el 3/4 tsk vaniljpulver
Saft av 1 citron
2 msk vatten
150 g mjukt smör
socker
Garnering
Ägg till pensling
Pärlsocker

Gör så här:

Kompotten:

  • Koka skivad rabarber, strösocker, vaniljstång och citronsaft och 2 msk vatten till en kompott.
  • Koka den tills nästan all vätska kokat bort (cirka 30 minuter) och låt den svalna.

Bulldegen:

  • Värm mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader, tillsammans med den malda kardemumman.
  • Smula ner jästen i en bunke. Lös upp den med lite av mjölken. Häll sedan i all mjölk, strösocker, salt, smör och ägg.
  • Tillsätt mjöl och arbeta degen tills den börjar släppa från kanten av bunken. Spara resterande mjöl till utbakningen.
  • Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Häll upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut vetedegen (utan att knåda den) till en 1 cm tjock rektangel.
  • Bred på smör på hela rektangeln. Strö socker över.
  • Bred ut kompotten ovanpå smöret och sockret.
  • Rulla ihop den till en rulle. Lägg skarven neråt och skiva rullen i 2 cm tjocka skivor. Det ska bli cirka 20 bullar.
  • Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper med cirka 2 cm mellanrum. De ska jäsa ihop till ett “brytbröd”.
  • Jäs under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  • Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter (så de fått färg).
  • Låt dem svalna och bryt sedan loss dem från varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar